Mag ik alleen in mijn eigen gemeente trouwen?


Eindelijk heeft hij/zij “Ja” gezegd en dan begint het organiseren van de huwelijksdag en daar komen de officiële zaken om de hoek kijken.

Ik wil die trouwambtenaar! Ik wil daar trouwen! En dat ga ik dus even regelen!

Zo gezegd, zo gedaan. En dan kom je voor de vraag: Mag ik überhaupt wel in gemeente 2 trouwen, terwijl ik in gemeente 1 woon? Nooit aan gedacht!


Melding voorgenomen huwelijk

De meeste mensen trouwen in hun eigen gemeente. Vaak is dit het meest simpel.

Maar wat al je nu een mooie plaats weet waar je een leuke herinnering aan hebt of jij dat een romantisch stekje vindt?  Wellicht daar waar jij de locatie mooi vindt. Of aan het stand, het bos of in het weiland.

Dat behoeft dus aan informatie vergaren. Natuurlijk help ik je als trouwambtenaar hierbij. Waar moet je je huwelijk aanmelden (vroeger heette dit in ondertrouw gaan)?

Het antwoord is net zo simpel als de vraag.


Vragen en tijdsverloop

Je mag als Nederlander in die gemeente in Nederland trouwen waar jij wil trouwen.

Het huwelijk dien je minimaal 2 weken voor de datum aan te melden in de gemeente waar je huwt. Zie voor meer informatie de website van Rijksoverheid.

Elke gemeente heeft een andere werkwijze en regels. Dus is het handig om bij jouw eigen gemeente de eerste vragen te stellen, maar ook informatie inwinnen bij de gemeente waar jullie huwen.


Mag ik alles zelf kiezen?

Als jullie een trouwambtenaar van eigen keuze willen, stoot je vaak op een probleem.

Veel gemeente hebben trouwlocaties aan gewezen waar je mag trouwen. Andere gemeente zijn wat flexibeler en willen wel ander huwelijkslocaties tijdelijk aanwijzen, waar je mag huwen.

Veel gemeenten willen je alleen maar huwen door hun eigen trouwambtenaren of een trouwambtenaar uit een andere gemeente. Gelukkig strepen steeds meer gemeente deze ouwerwetse traditie en mag je je trouwambtenaar zelf kiezen. Maar vragen moet je wel! Misschien kun je de zelfstandig trouwambtenaar van je keuze vooraf al vragen.  

Je eigen trouwambtenaar moet je vaak 6 weken tot wel 6 maanden aangeven bij de gemeente.


Het gedane voorwerk

Ik heb voor jullie in Noord Brabant als uitgezocht waar een zelfstandig trouwambtenaar jullie mag huwen. Bij de regels van gemeente zit soms een verrassend element.

Wil je weten in welke gemeenten een zelfstandig trouw ambtenaar jullie mag huwen? Lees dan deze blog en zoek je gemeente van keuze op.


De markante trouwambtenaar helpt je graag bij vragen en zoek alles uit bij de gemeente waar jij wil trouwen

door duda-wsm 21 september 2024
In de media
door duda-wsm 14 juni 2024
HELP! Het gaat helemaal fout!
In deze blog beschrijf ik hoe ik jullie liefdesverhaal op papier zet.
15 april 2024
In deze blog beschrijf ik hoe ik jullie liefdesverhaal op papier zet. Als acteur en tekstschrijver voor theater, heb ik een methode gevonden, welke voor mij goed werkt.
Trouwen kost veel geld. Als je minder te besteden hebt, zijn er mogelijkheden om goedkoper.....
door duda-wsm 14 februari 2024
In deze blog stat een tip om voor minderbedeelden goedkoper in het huwelijksbootje te stappen. Trouwen is niet het goedkoopste. Er zijn voordeligere mogelijkheden.
Je hoeft niet afhankelijk te zijn van de vaste tijden van het gemeentehuis om een mooi huwelijk.
door duda-wsm 14 februari 2024
Gemeente hebben vaak strakke tijden voor een huwelijksvoltrekking. Maar die strakke tijden kun je omgaan en toch een mooi feest geven voor je gasten. In deze blog lees je een veelgebruikte mogelijkheid.
Niet in alle gemeente kan een zelfstandig trouwambtenaar paren officieel huwen. Ik zoek elk jaar..
14 februari 2024
In deze blog staan alle gemeenten van Noord Brabant waar de regels voor trouwambtenaren gelden. Een overzicht van waar een zelfstandig trouwambtenaar paren officieel mag huwen en waar niet. Er zijn veel verschillen!
Share by: